Värme hjälpte Rolf, 63, att slippa prostataproblemen

När Rolf Johansson närmade sig 50 fick han problem med sin prostata. Han diagnostiserades med godartad prostataförstoring men erbjöds inte mer hjälp än medicinering från Landstinget – innan han på egen hand upptäckte CoreTherm värmebehandling.
– Jag fick tid på kliniken efter bara ett par veckor och behandlingen tog mindre än en kvart. I dag mår jag hur bra som helst, säger han.

Nästan hälften av alla män över 50 år drabbas av godartad prostataförstoring, BPH. Att cellerna i prostatan ökar är en naturlig del av mannens åldrande, men detta kan leda till att prostatakörteln blir större och klämmer åt urinröret – något som gör att det blir svårt att kissa. Om man har problem att tömma blåsan behöver man bära engångskatetrar, vilket ökar risken för bland annat blodförgiftning samt infektioner och blödningar i urinvägarna.

Drabbades av blodförgiftningar
Under tio år drabbades Rolf Johansson, 63, av tre blodförgiftningar till följd av sina prostataproblem men erbjöds inte mer än olika mediciner från Landstinget. Han berättar att han var uppe på toaletten fyra till fem gånger per natt för att kissa och att han alltid var tvungen att säkerställa att det fanns en toalett i närheten om han var ute. Det började tära på honom.

Upplever du prostataproblem? Läs mer här

– Runt jul för ett par år sedan blev jag akut dålig och läkarna hittade alla möjliga problem som behandlades med mediciner. Bara några månader senare blev jag sjuk igen men fortsatte att ordineras medicin, vilket kändes som en kortvarig lösning. Då kände jag att jag själv var tvungen att göra något åt saken.

Värmer upp prostatavävnaden
Från sitt rum på akuten började Rolf söka efter behandlingsalternativ för godartad prostataförstoring och upptäckte CoreTherm värmebehandling. Behandlingen värmer upp prostatavävnaden till 50 grader, vilket gör att cellvävnaden som blockerar urinröret försvinner.

– Jag hittade kontaktuppgifter till Dr. Sonny Schelin hos Specialistläkargruppen i Kalmar och redan nästa dag ringde han upp mig och sa att jag var välkommen till kliniken bara tre veckor senare.

Läs mer om behandlingen här

När Rolf kom in till Specialistläkargruppen fick han lokalbedövning och berättar att han inte kände någonting av ingreppet, men hela tiden kände sig trygg med Dr. Schelin.
– Jag minns att jag upplevde en liten värmestigning i kroppen, men ingenting mer än det. Jag behövde bara vara på plats i drygt en timme och besöket kostade inte mer än ett vanligt vårdbesök.

”Har det fantastiskt mycket bättre”
Månaden efter behandlingen fick Rolf bära kateter och efterkontrollen som gjordes konstaterade att allt var strålande bra med honom.
– Jag hade inte reflekterat över att det var så tärande att ha prostataproblem som enbart medicinerades, hur mycket det påverkade mig. Att den psykiska biten direkt blev så mycket bättre efter behandlingen tog ett tag att vänja sig vid och nu har jag det så fantastiskt mycket bättre.

Eftersom så pass många män drabbas av godartade prostataförstoringar tycker Rolf att det är synd att inte fler vet om att det finns hjälp att få, utöver mediciner.
– Många bekanta lider i det tysta och skulle verkligen behöva den här värmebehandlingen. Det är tråkigt att tänka på hur många som aldrig får hjälp eftersom de aldrig får reda på att den finns. Jag hoppas att det blir ändring på det.

Vid CoreTherm värmebehandling värms prostatavävnaden upp till 50 grader så att vävnaden, som blockerar urinröret, försvinner. Du får lokalbedövning i prostatan genom en specialkateter och hela behandlingen tar mellan 6–15 minuter.

CoreTherm® är en icke-kirurgisk behandling som har utvecklats under 20 års tid. Behandlingen har samma goda symptomlindring som en kirurgisk behandling – hyvling eller TURP (transuretral resektion av prostata) men har färre biverkningar.

Med CoreTherm® slipper du narkos och övernattning på sjukhus.